Сковорода гриль допоможе приготувати м’ясо, рибу, овочі зі золотистою скоринкою, характерними смужками та чудовим смаком. Такий посуд дає можливість насолоджуватися стравами барбекю, не залишаючи кухні, тому став улюбленим для багатьох досвідчених кухарів та початківців.
Сковорідка гриль та її особливості
Для грилювання страви потрібне товсте ребристе дно та високі стінки. Тоді їжа добре просмажується, не контактуючи з посудом, та потребує мінімальної кількості жиру, який стікає на дно та за допомогою спеціальних носиків зливається з пательні. Отже, рельєф контактної поверхні та високі бортики – найважливіші характеристики цього начиння.
Сучасні виробники товарів для кухні пропонують великий асортимент сковорідок гриль, комбінуючи матеріали, покриття, форми, розміри, кольори, комплектацію та сумісність з різними видами плит. Такі характеристики надають посуду певних особливостей, тому розглянемо детальніше:
- матеріал. Легкий алюміній часто використовується для виготовлення сковорід з покриттям, щоб уникнути контакту їжі з металом. Нержавіюча сталь не взаємодіє з їжею, такі вироби зручні в догляді та використанні, мають бездоганний естетичний вигляд. Чавунні сковорідки важкі, довговічні, мають високу теплопровідність та безпечні для здоров’я. Однак вони можуть піддаватися корозії при неправильному використанні;
- покриття. Сковорідки можуть мати антипригарну поверхню для полегшення роботи на кухні та покращення якості їжі. Найпоширенішими є тефлон, кераміка, титан, кам’яне чи алмазне напилення. Такий посуд потребує особливого догляду, який передбачає збереження антипригарного шару;
- форма і розмір. Традиційна кругла пательня в розмірах від 12 см до 36 см давно займає своє важливе місце серед кухонного посуду. Проте сучасний ринок пропонує овальні, прямокутні, квадратні форми з відділеннями різних конфігурацій чи без них. Таке різноманіття дозволяє вибрати сковороду, враховуючи конкретні потреби та вподобання;
- комплектація. Сучасні сковорідки мають зручну ергономічну ручку, яка може виготовлятися з різних матеріалів та бути знімною. Кришки до сковорід можуть йти в комплекті або ж продаватися окремо. Ложки, носики для зливу рідини, дозатори олії, мірні шкали – це ще не весь перелік оснащення, яким можуть здивувати виробники;
- сумісність з різними видами плит. Таку особливість сковорід слід з’ясовувати перед покупкою, орієнтуючись на облаштування кухні. До прикладу, дно посуду для індукційних плит має мати у складі феромагнітний матеріал або ж використовуватись зі спеціальним адаптером.
Отже, функціональні властивості сковорід гриль залежать від багатьох чинників, закладених виробником, а їх розуміння значно спрощує пошуки ідеального посуду.
Використання сковорідки гриль
Для приготування смачних страв у такому посуді достатньо дотримуватись простих порад:
- Змащуйте маслом лише ребра пательні або самі продукти;
- Прогрійте сковороду перед використанням, щоб уникнути прилипань;
- Готуйте на помірному вогні та дочекайтеся скоринки;
- Додайте страві цікавого малюнку, перевертаючи її під кутом 90°;
- Не використовуйте кришку, інакше їжа буде тушкуватися, а не смажитись;
- М’ясо та рибу можна попередньо маринувати, овочі нарізати грубими скибочками;
- Не перетримуйте їжу – все готується досить швидко;
- Насолоджуйтесь стравою!
Оцінивши всі переваги сковорідок гриль, Ви зможете урізноманітнити раціон смачними та корисними стравами, а також радувати близьких оригінальністю та вишуканістю їжі.
Показати ще
Згорнути