Сковорідки гриль — універсальний вид посуду, який поєднує в собі функції традиційних сотейників, пристосувань для приготування їжі на пару, мангалі, барбекю і навіть тостера. З її допомогою можна значно розширити асортимент приготованих страв, зберігаючи при цьому максимальну кількість корисних мікроелементів з продуктів і скорочуючи витрати часу на підготовку.
Сковорідка гриль — особливості
Сковорідка гриль має дві основні відмінності від звичайної кухонного начиння - товсті стінки та рифлене дно. Така конструкція дозволяє створити ефект духової шафи шляхом випромінювання в момент розігріву найсильнішого жару. Одночасно вона оберігає їжу від пригорання, а зібраний зайвий жир і соки в жолобках на дні відмінно просочують блюдо, роблячи його максимально соковитим і корисним.
Головні переваги гриль сковорідок:
- комфортне та зручне приготування зі збереженням смакових якостей продуктів внаслідок рівномірного розподілу тепла;
- фактурне дно сковорідок гриль мінімізує зіткнення їжі з дном пательні, запобігаючи не тільки пригоранню і пересушуванню страв, а й поганий запах або виникнення диму, в разі, якщо кулінар трохи відволікся і забув вчасно зняти посуд з плити;
- економія рослинної олії та жирів шляхом можливості змазування тільки вершини ребер або легкого збризкування самого продукту;
- високий рівень теплопровідності в процесі розігріву завдяки здатності утримувати тепло з боку товстого днища;
- можливість одночасного приготування за один сеанс декількох продуктів зі збереженням їх смакових якостей;
- естетичність і привабливість готових страв внаслідок акуратних смужок від ребристої поверхні посуду.
До того ж сковорідки гриль комплектуються скляними кришками та декількома ручками. Таке доповнення розширює функціонал посуду, дозволяючи не тільки смажити, а й запікати їжу.
На що звертати увагу при покупці сковорід
Дарма що ребриста сковорода гриль є універсальним типом кухонного начиння, як для шанувальників здорової їжі, так і любителів смачних і різноманітних страв, її вибір повинен здійснюватися за певними параметрами. Саме вони впливають на особливості застосування і робочі характеристики гриля.
У процесі придбання сковорідок гриль слід звертати увагу на наступні критерії:
- Форма сковорідок гриль — овальна, кругла, прямокутна або квадратна. При приготуванні риби або цілих філе краще віддати перевагу овальним кухонним аксесуарам для збереження естетичності таких продуктів. Круглі сковороди добре поєднуються з індукційними та електроплитами, а прямокутні - з духовими шафами. Квадратні грилі вміщають максимальну кількість продуктів, що ідеально підходить для великих компаній.
- Матеріал сковорідок гриль — литий алюміній або чавун. Перший тип володіє невибагливістю у догляді та відрізняється високою швидкістю нагріву. Чавунні сковороди здатні зберігати тепло протягом тривалого проміжку часу, і підходять для приготування соковитих страв.
- Наявність антипригарного покриття і його тип — титанове, керамічне або кам'яне. Необхідність такого доповнення пояснюється здатністю захисту пательні від іржі, а самої їжі — від пригорання і прилипання. До того ж покриття витримує температуру розжарювання у 250 градусів, додає сковорідці міцності та стійкості до подряпин, і мінімізує кількість використовуваного при смаженні масла.
- Функціональність і матеріал ручок — знімні, литі або закріплені. Знімні ручки підходять для сковорідок гриль, які застосовуються в духовках, і зводять до нуля ризик розплавлення. Литі ручки — найбільш міцні та надійні пристосування, але при необережному поводженні об них можна обпектися. Закріплені ручки виготовляються частіше з бакеліту або дерева, при їх виборі слід враховувати співвідношення з вагою самої сковороди.
- Висота рифлення. Краще вибирати посуд з її величиною від 5 мм, для достатньої кількості місця для скупчення жиру і соку від продуктів, що дозволить запобігти їх контакт з блюдом. Для комфортного зливу рідини можна придбати сковорідку зі спеціальною лійкою.
- Глибина і вигин бортів сковорідок гриль. Висота бортиків прямо впливає на величину температури всередині посуду. Скошеність бортиків додає зручності при перевертанні продуктів.
- Діаметр дна сковорідок гриль. Повинен відповідати кількості осіб, для яких готуються страви. Для великої родини підійдуть сковорідки з діаметром від 28 см, для однієї людини буде достатньо 20-24 см.
- Кришка і можливість її використання з певним типом сковороди гриль. Краще віддавати перевагу сковорідкам, яка йде в комплекті з необхідними аксесуарами і девайсами.
І не менш важливим критерієм є сумісність посуду з плитою. У каталозі нашого інтернет-магазину можна знайти сковороди для гриля, які підходять як до газових, так і індукційних, склокерамічних та електричних плит.
Показати ще
Згорнути