Отримайте гарячі пропозиції

Підпишіться на розсилку

Келихи і фужери вже багато років залишаються одним із найкращих варіантів святкового посуду на будь-які події. З огляду на те, скільки існує різновидів, перед покупкою варто детально розібратися в цій темі, щоб розуміти яка саме модель підійде під ваш запит. З цієї статті ви дізнаєтесь про види келихів, їх характеристику, матеріал з якого виготовляють та правила правильної експлуатації виробу.

Різновиди келихів

Існує багато різних типів келихів, і кожен з них має свої унікальні характеристики, призначення. Для кожного напою продумані спеціальні форми фужерів, які допомагають якнайкраще відкрити смак та аромат. Ось деякі з найпоширеніших:

Вино Для червоного використовують бокал з великим діаметром відкриття, оскільки він дозволяє вину “дихати”. Для білого - це келих з меншим отвором, адже вони не потребують такого ж довгого “дихання” як червоні вина. Серед популярних моделей: Бордо, Бургундія, Каберне, Шардоне;
Шампанське Це високий, стрункий фужер з довгим стеблом, підходить також для ігристих вин, оскільки його форма допомагає зберегти бульбашки та аромати. Основні форми: Флюте, Кубок, Тюльпан, старомодними вважають Креманки, Шале;
Коньяк Має короткий, широкий вигляд з товстим дном. Підходить для напоїв з високим вмістом алкоголю, адже завдяки даній формі добре розкривається аромат та смак, а також відмінно зберігається тепло напою. В основному використовують келих-сніфтер;
Пиво Це широкий здебільшого скляний келих, який дозволяє зберігати піну, а також аромати пива. Для слабоалкогольного пива на зразок сидру або шабле рекомендують обирати Келеш, що складається з трьох частин: основи, середньої частини, горловини. Також виділяють: Вайзнер, Пілснер, Пінта;
Горілка, віскі, бурбон, текіла Подаються в охолодженому вигляді або з додаванням великої кількості льоду, для подачі використовують келихи типу: Олд Фешн, Тумблер, Чарку чи Шот. Вони допомагають насолодитися ароматом гірких або напів гіркуватих напоїв;
Коктейлі, лікери В залежності від виду коктейлю виділяють моделі на ніжці та без, які допомагають відкривати неймовірний смак усіх складників. Популярними є: Хайбол, Колінз, Пусс-кафе, Маргарита, Харрікейн, Мартіні;
Глінтвейн, пунш, грог Належать до напоїв які вживають гарячими. Для зручності, оскільки келих містить ручку, а також насолоди ароматом - використовують склянку Айріш-кава;
Безалкогольні напої Для подачі в великих об’ємах використовують глечики з кришкою, які допомагають лимонаду чи квасу не вивітрюватись. Для індивідуальної подачі користуються склянками з прямими стінками, широким дном, серед яких Коллінз, Хайбол та Тумблер;

Крім цих типів келихів, є ще багато інших варіантів для різного алкоголю, ситуацій. Обираючи келих, слід враховувати тип напою, який ви будете пити, а також його властивості, а також температуру.

Поради, щодо вибору типу фужера

Використовуючи правильний тип келиха, ви можете насолоджуватись смаком та ароматом повною мірою. До того ж, обираючи фужери, слід враховувати:

  • якість та матеріал, з якого вони зроблені, оскільки від цього залежить смак;
  • форму, адже вона може впливати на аромат напою;
  • об’єм, залежно від типу напою кожен фужер потрібно наповнювати по різному - на 1/3, 1/2, та 3/4.
  • призначення, бо кожен алкоголь має свій власний фужер який оптимально виділяє його смак, консистенцію, аромат.

Враховуючи всі ці фактори, ви неодмінно зробите правильний вибір щодо свого улюбленого напою.

Келихи: матеріали виготовлення

Фужери можуть бути виготовлені з різних матеріалів, кожен з яких має свої особливості, які впливають на зовнішній вигляд, вагу, якість. Зокрема виділяють:

  • Скло - це найпоширеніший матеріал, що може мати різну товщину та форму, характеризується малою вагою, ідеальною прозорістю, дуже легко миється;
  • Кришталь - це вид скла, який володіє вищою якістю, неймовірним блиском. Ідеально підходить для особливих випадків, а також для подарунка, оскільки виглядає просто розкішно;
  • Богемське скло — за структурою має схожість до кришталю, але містить більший відсоток свинцю, що додає йому міцності, блиску. Може бути різнокольорове, неодмінно додає певного шарму будь-якому заходу, а ще вирізняється довговічністю та підвищеною вартістю;
  • Боросилікатне скло — використовується для виготовлення келихів для гарячих напоїв, адже воно більш термостійке, а також міцне.

Вибір матеріалу залежить від особистих уподобань, функціональних вимог, бюджету. У будь-якому випадку, келихи є не тільки зручними для вживання напоїв, але й можуть бути чудовим елементом декору для будь-якого дому чи ресторану.

Характеристики фужерів

Основні характеристики келихів, які важливі для їх використання та вибору, включають наступні:

  • Об'єм - це кількість рідини, яку можна помістити в виріб, він може варіюватися від 25 до 850 мл;
  • Форма - впливає на смак та аромат напою, чим ширша верхня частина, тим краще напій насичується киснем;
  • Ручка - наявність цього елемента може забезпечувати додаткову підтримку, а також зручність у використанні;
  • Дизайн - впливає на їх використання в різних ситуаціях. Наприклад, більш оригінальні та складні моделі можуть бути використані на святкових заходах, тоді як простіші у повсякденному житті.
  • Очищення - деякі келихи можна мити в посудомийній машині, тоді як інші потребують ручного миття.
  • Товщина стінок - може впливати на термін експлуатації, а також збереження температури напою.

Проте загалом, вибір фужерів залежить від конкретного напою, ситуації у якій він буде використовуватися, власних переваг щодо матеріалу, форми, дизайну.

Правила догляду та зберігання келихів

Правильний догляд за виробами не тільки збереже їх привабливість, але й продовжить термін експлуатації. Для цього потрібно ознайомитись з усіма особливостями матеріалу, а також знати головні правила догляду за келихами:

  1. Мити посуд після кожного використання, оскільки це запобігає утворенню плям, неприємного запаху, а також гарантує гігієнічність.
  2. Не використовувати в посудомийній машині, адже такі прилади можуть пошкодити дрібні та дорогі келихи. Використовуйте теплу воду разом з м'яким миючим засобом.
  3. Не використовуйте зношені та пошкоджені фужери - це впливає на безпеку, а також якість напою.
  4. Для очищення користуйтесь лише м'якою губкою або тканиною.
  5. Сушіть вироби після кожного миття для запобігання утворенню плям чи запаху. Використовуйте чистий рушничок або папір для сушіння.
  6. Зберігайте келихи в сухому, прохолодному місці.
  7. Не складайте вироби один на одного - це може призвести до пошкодження або розтріскування. Рекомендуємо використовувати спеціальні підставки або ящики для зберігання.

Дотримуючись цих правил, Ви збережете якість та привабливий вигляд на тривалий час. Усі вищеперелічені моделі келихів можна придбати в інтернет-магазині АРС. У нас представлені товари від найпопулярніших виробників: Bohemia, Luminarc, Olens, Villeroy & Boch, Arcoroc та інші. Доставляємо товар цілим та неушкодженим прямо до вашого свята.

Показати ще
Згорнути
Ви цікавилися товарами
The wishlist name can't be left blank

Якщо у вас є питання — ми з радістю допоможемо

Або залиште свій телефон, та протягом години ми вам зателефонуємо

Увійти
Реєстрація
Забули пароль

Нагадати пароль

Дякуємо за реєстрацію!

+ =

Введіть пароль, який було відправлено на ваш телефон