Людський організм завжди позитивно сприймає корисну їжу.Комбінації різноманітних страв (котлети, млинці, лазанья, овочеві запіканки, пироги і т.д.) забезпечують організму необхідні поживні речовини.
Інструментом, яким можна перемішувати інгредієнти зажарок, соусів, перевертати м'ясо, птицю, рибу, укладати готові шматки на блюдо презентації, а також розкладати на порції торт, десерти, є кухонна лопатка.
У цій статті будемо розбиратися, як її вибирати.
Найважливіший параметр лопатки - це матеріал
Правильно підібраний матеріал, з якого буде зроблена кухонна лопатка, має велике значення для отримання відмінного результату - якісного перевертання, естетичного розкладання та інших завдань, які виконуються лопаткою.
Властивості й особливості класичних матеріалів (традиційного дерева, вічного металу), а також сучасних технологічних матеріалів надають кухонним лопаток ті чи інші споживчі властивості.
Розберемося в особливостях кожного, але спочатку загальні основні властивості.
Види, форми та розміри лопаток
Кухонна лопатка складається з тонкої пластини з ручкою. Пластина може бути цілісною (суцільною), а також з прорізами правильної форми й іншими фігурними отворами. Для форм лопаток найбільш прийнятними є прямокутні та цільні, з прорізами, овальні й трапецієподібні з тонкого суцільного полотна, широкі та вузькі пласкі щитки.
Асортимент лопаток за розмірами також має кілька видів, кожен з яких володіє індивідуальною особливістю. Велика і широка не прогинається під вагою масивних шматків, а маленька, тонка добре заповнить нерівності тортика.
Що необхідно знати про застосування та догляд
- Дерев'яні лопатки були та напевно назавжди залишаться затребуваними при приготуванні їжі. Вони найбезпечніші у використанні. Дерево не нагрівається - виключаються опіки під час роботи біля вогню. М'якість дерева не зашкодить антипригарному покриттю тефлонового посуду. Лопатка з ялівцю має антисептичні властивості, а разом з контактом з гарячою стравою наповнить її найтоншим ароматом. Обережно потрібно використовувати тоновані, лаковані вироби, які не є стійкими до температурного впливу. На жаль, дерев'яні лопатки вимагають, можливо, і зовсім простих, але все ж додаткових процедур з догляду (ретельне очищення та обов'язкова сушка).
- Металеві лопатки знайомі всім. Саме такі висять в більшості сучасних кухонь, ними охоче користуються у всьому світі. Лопатки з нержавійки коштуватимуть дорожче, метал стійкий до корозії, добре витримує високі температури. Міцність і стійкість сталі має свої позитивні сторони: суцільна пластина абсолютно нерухома, і "грати" під вагою продукту ніколи не буде. І все ж, навіть при самій дбайливій і акуратній роботі їх заборонено використовувати на антипригарному покритті або в тефлоновому посуді.
- Трендове віяння останнього часу - силіконові лопатки для кухні - надзвичайно зручні та практичні в побуті. Їх випускають в самих різних варіантах: від простої прямокутної до незвичайних округлих форм. Під час вибору силіконової лопатки можна знайти моделі із прозорого або напівпрозорого матеріалу, який повинен бути безпечним, зносостійким. Саме підвищена міцність і висока якість матеріалу повинна бути визначною ознакою кухонної лопатки, купити яку ви збираєтеся.
Використання кухонної лопатки з будь-якого названого нами матеріалу має відповідати критеріям не тільки функціональності, але й естетичності.