З давніх часів дерево являє собою традиційний матеріал для виготовлення кухонних і побутових приладів. У дерева є одна властивість, яка відрізняє його від інших матеріалів: воно живе і неповторне.
Лопатка дерев'яна кухонна - вдалий вибір для тих, хто хоче готувати добре і здорово. Дерев'яні лопатки бувають і декоративні, зовнішній вигляд тут грає головну роль, їх застосовують спеціально для прикраси інтер'єру.
У запропонованій статті мова піде про робочі лопатки з дерева.
Характеристики дерев'яних лопаток
Більшість вітчизняних дерев'яних лопаток виготовлені з бука й горіха, а також інших листяних порід. А ще промисловістю випускаються вироби з різних видів тропічних дерев (бамбук, аюс, дуріан і ін.) М'яка фактура - безперечна перевага всіх натуральних матеріалів, як твердих порід, так і більш м'яких. Тому лопатки з групи вологостійких, твердих порід деревини - екологічні, гіпоалергенні, досить міцні та зовсім не дорогі.
Купуючи лопатку з натурального дерева, потрібно звернути увагу на те, як оброблений матеріал. Якщо на лопатці є сучки, найменші нерівності від неякісно відшліфованої поверхні, а також тріщини, то такий виріб краще не купувати.
Відомо, що дерево піддається впливу навколишнього середовища, особливо вологи. Щоб розв'язувати проблеми, які у зв'язку з цим виникають, пропонується застосовувати дерев'яні лопатки не для всіх способів приготування їжі.
Застосовувана градація, зазначена нижче, зменшує проникнення вологи в дерево.
Функціональне призначення
Останнім часом на сучасних кухнях лідирує посуд з антипригарним і тефлоновим покриттям. Такий посуд безпечний, але якщо подряпати поверхню, то полімерне покриття починає виділяти токсичні речовини. Як правило, для перевертання, перемішування та іншої подібної роботи з антипригарним посудом оптимально підійде дерев'яна лопатка.
Кухонні лопатки дерев'яні (широкі або вузькі) правильно буде застосовувати для припускання продуктів, коли їжа готується при температурі, що є нижчою від температури кипіння, і в невеликій кількості рідини. Абсолютно необхідно застосовувати дерев'яні лопатки також для приготування на пару, при варінні у власному соку та для тушкування.
Часта зміна температури й вологості викликають погіршення зовнішнього вигляду і менший термін служби лопаток з натурального дерева. Але з огляду на порівняно невисоку ціну, ви можете придбати кілька лопаток (силіконову і металеву), що продовжить життя дерев'яної.