Сковороди вок – це різновид посуду, призначений для приготування страв азійської кухні. Вони мають круглу форму, опукле дно та високі стінки для зручного швидкого обсмажування та перемішування різноманітних страв. Таке начиння винайшли китайці дві тисячі років тому, пізніше їх почали використовувати у всіх країнах Південно-Східної Азії та Індії.
Сковорода wok у щоденному використанні
Такий посуд чудово підходить для приготування овочів, м’яса, рису, морепродуктів. В ньому можна готувати не лише традиційні страви азійської кухні (пекінську качку, тайський салат, локшину з овочами та креветками, курку з кеш’ю), але й тушити овочі, варити суп, смажити у фритюрі чи на пару. Особливістю приготування на сковорідці вок є постійне помішування на швидкому вогні. Їжа перебуває в постійному русі, швидко просмажується, не втрачаючи корисних властивостей. Кількість жиру може бути мінімальною завдяки особливій формі. Продукти подрібнюються на малі шматки, швидко готуються, отримуючи смачну скоринку. Страви виходять хрусткі, нежирні, ароматні, корисні та смачні.
Види сковорід вок
Кожна wok має чашоподібну форму для рівномірного нагрівання. Сучасні виробники пропонують широкий вибір сковорід з різноманітних матеріалів, з покриттями чи без, а також в різних комплектаціях. Основні види залежать від попередніх характеристик:
- найпоширенішими матеріалами для виготовлення вок є нержавіюча сталь, чавун, алюміній. Сталеві сковорідки з невеликим плоским дном легко нагріваються та легко остигають, саме такі воки використовуються в тисячах китайських ресторанів по всьому світу;
- за сумісністю з різними видами плит: газових, електричних, склокерамічних, деякі навіть підходять для використання з індукційними плитами;
- за комплектацією вок сковорідки можуть мати одну або дві зручні ручки, індикатори температури, кришки тощо;
- за наявністю антипригарного покриття. Робота з вок потребує швидкого розігрівання та охолодження, тому частіше такий посуд не має покриття;
Як вибрати сковороду вок
Щоб насолоджуватися стравами, приготованими на пательні вок, слід уважно вибирати потрібну модель. По-перше, треба визначити розмір посуду, проаналізувавши на яку кількість людей Ви готуєте їжу. Матеріали виготовлення також впливають на роботу з посудом, отже, обирайте за власними потребами. Процес струшування та помішування потребує міцних та зручних ручок, тому варто звернути увагу на моделі з двома ручками.
Догляд за сковорідкою
Такий посуд буде служити довго, якщо правильно доглядати його. Після використання пательню промити теплою водою та ретельно висушити. Залишки їжі варто видалити за допомогою м’якої губки та мийного засобу. Не рекомендовано використовувати в посудомийній машині.
Сковорідки вок набули широкого вжитку по всьому світу, їх використовують не лише для азійських наїдків, але і як універсальний посуд для кухні. Вони стануть незамінними помічниками у виконанні багатьох кулінарних рецептів. Обирайте найкращу модель, доглядайте та насолоджуйтеся найкращими стравами.