Чавунна сковорідка в сучасній кухні
Чавунний посуд має довгу й багату історію та пройшов випробування багатьма поколіннями. Смачна їжа, приготована на відкритому вогні або в печах, нагадує тяглість традицій та пробуджує інтерес до пізнання кулінарної культури. Міцний сплав заліза та вуглецю не втратив своєї актуальності, а ввійшов на сучасні кухні в нових дизайнах провідних виробників. Tescoma, Le Creuset, Tramontina, S&T, Біол пропонують великий вибір сковорідок для гриля, смаження, тушкування в різних комплектаціях: з ручками, кришками, дерев’яними підставками тощо.
Сковорідки чавунні та їх переваги
Основні переваги такого посуду забезпечують характеристики матеріалу. Чавун – відмінний сплав для відливу посуду різних форм. Він міцний та достатньо щільний, екологічний та має природні антипригарні властивості. Чавунні сковорідки витримують високі температури, не деформуються, підходять для приготування їжі на відкритому вогні та в духових шафах. Такий посуд добре утримує тепло, рівномірно прогрівається, а їжа, приготована у ньому, збагачується іонами заліза та має корисні смакові якості. Антипригарні властивості чавунних сковорід збільшуються з часом. Товсте дно забезпечує сумісність з усіма видами плит. Отже, таке начиння буде корисним на кухні та надійним в користуванні.
Види чавунних сковорідок
Щоденні кулінарні процеси вимагають різних властивостей посуду, тому завжди доречно мати під рукою декілька видів сковорід. Або ж обирайте універсальну, заощаджуючи кошти та місце на кухні. Сучасні виробники пропонують різноманіття чавунних сковорід, а саме:
- гриль сковорідка для приготування смачних стейків, риби та овочів. Зазвичай має ребристе дно, що запобігає контакту їжі з посудом та залишає на страві характерні лінії;
- мілка пательня для млинців. Низькі бортики полегшують перевертання страви;
- глибока для тушкування овочів, м’яса, риби. Теплопровідність стінок і збереження температури допомагає повільно готуватися страві, набуваючи відмінних смакових властивостей;
- сковорода зі знімними ручками для використання в духовках. Такі вироби можуть бути обладнані невеликими литими ручками для зручності.
Догляд за чавунним посудом
Дуже важливо перед першим використанням правильно підготувати сковорідку, це стосується чавунного посуду без покриття. Необхідно протерти посуд ганчіркою та добре вимити мийними засобами. Якщо запах машинного мастила залишився, то потрібно прожарити за допомогою солі. Потім слід нанести шар жиру, щоб захистити посуд від вологи та покращити антипригарні властивості. В майбутньому пательню можна мити без мийного засобу. Якщо ж іржа все-таки з’явилася, потрібно видалити її щіткою та повторити процедуру прожарення і змащення. Сковорідки з покриттям слід очищувати згідно з рекомендаціями виробника.
Дотримуючись таких простих правил, можна надовго зберегти вигляд чавунної сковорідки. Відмінні експлуатаційні характеристики дозволяють користуватися таким посудом протягом довгих років.