
Виявляється, що у такої звичної речі, як столовий ніж, дуже давня історія походження. Своїм корінням сягає у часи кам'яного віку.
Перші ножі відрізнялись від звичного нам інструменту, їх робили з того, що можна було знайти на поверхні землі, а саме з каменю, кісток, найчастіше з кремнієвих пластин. Такі прибори, звичайно, не були міцними і гострими, в нашому розумінні. Час йшов, людство розвивалось, і прийшло до видобутку і обробки металів. Так з'явились бронзові і мідні ножі. Це був час великих імперій і великих війн, а ніж тоді в основному був зброєю та незамінним атрибутом солдатського життя.
Наступним етапом розвитку столового прибора є період обробки заліза. Зброя з нього коштувала дуже дорого, а саме виробництво зберігали у таємниці і передавали з покоління в покоління. Бували випадки, що один меч коштував, як декілька сіл. А у часи інквізиції, за дуже якісну зброю (не таку як у всіх), могли спалити на вогнищі. Робилося це тому, що людину підозрювали у зв'язках із нечистою силою. Цей час характеризується великим різноманіттям форм ножа. Північні регіони відзначились появою дерев'яної рукоятки, щоб на морозі рука не примерзала до металлу.
На території нашої країни ніж - символ вільної людини, челядь не могла похвалитись таким інструментом.
На зміну варварскій епосі завоювань приходить Відродження. Час розвитку науки, мистецтва, і повного, а головне якісного, освоєння металу. Також з'являється вогнепальна зброя, яка дещо витісняє ніж і меч. Але не на морі, де процвітає піратство і морські відкриття, адже порох у вологому кліматі не довго залишався сухим і ставав непридатним до використання. Тому старий, добрий клинок був у пошані. Особливим попитом користувався іспанський ніж під назвою наваха. Він був прототипом нашого складного ножика. У той час носити з собою литу холодну зброю мали право лише солдати і верхівка суспільства, ось прості люди і придумали для себе таку конфігурацію.
З початком індустріальної революції і переходом від ручного виробництва до машинного, з'являється неймовірна кількість видів ножів. Кінець XVIII початок XIX сторіччя характеризується також початком ери столового етикету і різноманіттям приборів сервіровки. Основне призначення ножа тепер не вбивати а готувати і споживати їжу
В наш час столовий ніж займає почесне місце поруч із столовою ложкою і закусочним ножем. А знаходиться це все з правої сторони тарілки. Для його виготовлення використовують:
- нержавіючу сталь;
- срібло;
- золото.
При виборі такого предмета сервіровки зверніть увагу на зовнішній вигляд і вартість. В такій справі не зайвим буде поцікавитись і про наявність сертифікату якості. Тому, що неякісні ножі мають властивість швидко псуватись.
Якщо ви любите вживати їжу красиво, то столові ножі будуть незамінними на вашому столі.У вільний час погортайте фото в каталогах Інтернет магазинів, і купіть столовий ніж в Україні на ваш смак. А доставка полегшить задачу. До речі, набір стане гарним подарунком для близьких людей.