Столовий ніж — здавалось би, досить звична річ. Без нього важко уявити сервірування як щоденного, так, там паче, святкового столу. Однак виявляється, у нього дуже давня історія походження, що своїм корінням сягає у часи кам'яного віку. Цікаві факти з минулого, особливості сервірування та важливі нюанси вибору якісних столових ножів розглянемо далі у статті.
Столові ножі: цікава історія
Перші ножі суттєво відрізнялись від звичного нам інструменту. Їх робили з того, що можна було знайти на поверхні землі, а саме з каменю, кісток, найчастіше з кремнієвих пластин. Такі прибори, звичайно, не були міцними й гострими в нашому розумінні. Час йшов, людство розвивалось і згодом прийшло до видобутку та обробки металів. Так з'явились бронзові й мідні ножі. Це був час великих імперій і великих війн, а ніж тоді в основному був зброєю та незамінним атрибутом солдатського життя.
Наступним етапом розвитку столового прибора є період обробки заліза. Зброя з цього матеріалу коштувала дуже дорого, а саме виробництво зберігали у таємниці та передавали з покоління в покоління. Бували випадки, що один меч коштував як декілька сіл. А у часи інквізиції за дуже якісну зброю (не таку, як у всіх) могли спалити на вогнищі. Робилося це тому, що людину підозрювали у зв'язках із нечистою силою. Цей час характеризується великим різноманіттям форм ножа. Північні регіони відзначились появою дерев'яного руків'я, щоб на морозі рука не примерзала до металу.
На території нашої країни ніж — символ вільної людини, челядь не могла похвалитись таким інструментом.
На зміну варварській епосі завоювань приходить Відродження — час розвитку науки, мистецтва, і повного, а головне якісного освоєння металу. Також з'являється вогнепальна зброя, яка дещо витісняє ніж і меч. Але не на морі, де процвітає піратство і морські відкриття, адже порох у вологому кліматі не довго залишався сухим і ставав непридатним до використання. Тому старий, добрий клинок був у пошані. Особливий попит мав іспанський ніж під назвою наваха. Він був прототипом нашого складного ножика. У той час носити з собою литу холодну зброю мали право лише солдати й верхівка суспільства, тому прості люди й придумали для себе таку конфігурацію.
З початком індустріальної революції та переходом від ручного виробництва до машинного з'являється неймовірна кількість видів ножів. Кінець XVIII-початок XIX сторіччя характеризується також початком ери столового етикету і різноманіттям приборів сервірування. Основне призначення ножа тепер не вбивати, а готувати та споживати їжу.
Нюанси етикету
Нехтувати правилами сервірування столу не варто навіть у щоденному житті. Це чудова можливість перетворити простий прийом їжі на вишукану трапезу, а під час урочистого святкування важливих подій це вияв поваги до гостей і ознака вихованості, а також хорошого смаку господарів дому.
В наш час столовий ніж займає почесне місце поруч зі столовою ложкою і закусочним ножем. А знаходиться це все з правої сторони тарілки. З допомогою цього столового прибора їдять різноманітні страви, а кінчиком леза допомагають виделці впоратись з гарніром.
Рекомендації щодо вибору
Асортимент цих столових приборів може вразити будь-кого. Сучасні та під старовину, мінімалістичні та з оздобленням. Для виготовлення столових ножів використовують:
- нержавіючу сталь;
- срібло;
- золото.
Обирати варто з врахуванням не лише матеріалу виготовлення, але і якості виробів, вигляду та ціни.
На що звернути увагу
При виборі такого предмета сервірування зверніть увагу на зовнішній вигляд і вартість. Подумайте про сумісність ножів з іншими столовими приборами, що є у вашому арсеналі. Підрахуйте потрібну кількість. В такій справі не зайвим буде поцікавитись і про наявність сертифікату якості. Неякісні ножі мають властивість швидко псуватись.
Якщо ви любите вживати їжу красиво, то столові ножі будуть незамінними на вашому столі. В інтернет-магазині АРС ви можете переглянути широкий асортимент столових приборів від відомих виробників та купити столовий ніж в Україні на ваш смак. А доставка полегшить задачу. До речі, набір стане гарним подарунком для близьких людей.
Ціни на Ножі столові
Товар | Ціна |
Набір ножів рибних Lessner Melissa 61430 | 231.00 грн |
Набір ножів стейкових Lessner Pamela 61410 | 367.00 грн |
Набір ножів десертних LESSNER 61416 Stella | 277.00 грн |
Ніж столовий Tescoma CLASSIC 391420 | 349.00 грн |
Ніж столовий Tescoma BANQUET 391020 | 269.00 грн |