Найпоширеніший вибір споживачів серед всієї різноманітності кухонних ножів — кухонні ножі з нержавіючої сталі. Безперечно, цей матеріал безпечний, довговічний, естетичний.
Але важливо знати особливості будови цього дивовижного сплаву. Неіржавну сталь ще називають легованою, тобто збагаченою хромом, який і надає антикорозійні властивості.
Види нержавіючої сталі за використанням
- корозійностійка. Від неї вимагається протистояти окисленню на повітрі, використовується в побуті та промисловості з нескладними умовами. Власне і для виготовлення ножів.
- жаростійка, протистоїть корозії в агресивному середовищі, наприклад, на хімічних заводах.
- жароміцна — витримує високі температури, наприклад, в мартенівських цехах.
Отже, те, що ми називаємо в побуті «нержавійка», насправді легована корозійностійка сталь. Але цей сплав має багато різновидів.
Практично кожен регіон чи країна виробляє свій варіант неіржавної сталі, придатної для виготовлення ножів.
Регіональні види нержавіючої сталі
- Японська, серії VG (легована високовуглеводна корозійностійка), AUS-8, 10, ZDP, ATS. Кожен з цих видів сплавів якісний, але стійкість до корозії та легкість в обробці зростає відповідно до порядку серії. Найдешевша VG, а найдорожча ATS.
- Американська, номер серії 440, основних три види, А, В, С. Букви означають рівень вуглеводності. А — 0,75%, С — 1,2%.
- Європейська, кронідур з Німеччини, elmax — зі Швейцарії, sandvik — шведська.
- Китайська, 8 Cr, 9Cr — означають кількість вмісту хрому.
- Українська, 65/13. Перше число означає вуглеводність, тобто 0,65%.
Купити кухонний ніж чи набір ножів із нержавіючої сталі можна в інтернет-магазині АРС.
Фірми — виробники Tescoma i Lessner використовують японський, європейський та китайський високо вуглеводисті легкі сплави, що забезпечують клинкам гостроту, легкість у заточуванні та міцність.
Показати ще
Згорнути