Витонченим елементом чайної церемонії або доповненням до ритуалу ранкової кави стане молочник, який використовується для додавання в чашку вершків або молока. Його перевага в тому, що маленький носик посудини дозволяє точно відміряти необхідну кількість молока і не перелити. Невеликий витончений аксесуар урізноманітнює побут і порадує око господаря або господині. Різноманітність дизайну та матеріалів дозволить підібрати такий глечик для молока, який впишеться в набір посуду вашої кухні.
Молочники: види, форми і матеріали
Сучасний ринок пропонує багато видів посуду для молока і вершків, пристосованої для зручного зберігання і розливу. Серед них:
- Глечики і горщики. Такі судини виготовляють з вузькою шийкою, щоб поверхня дотику молока і повітря була мінімальною. Так продукт довше залишається свіжим і не кисне.
- Молочники з кришкою з'явилися в Англії на початку вісімнадцятого століття разом з модою на чай з вершками і цукром. Швидко поширився посуд у формі корови з кришкою на спині, рідина з якої лилася через рот. Такі посудини зараз - мрія багатьох колекціонерів, а в побуті використовуються низькі пузаті глечики з носиком і ручкою. Кришка на такому приладі не дозволить молоку або вершкам всередині розплескатися й захищає вміст від потрапляння сміття.
- Пітчери або джага - глечики, які використовуються для парового збивання молока в кав'ярнях. До таких молочників для кави баристи висувають високі технічні вимоги: товщина стінок, марка нержавіючої сталі, об'єм і наявність термометра мають значення, коли готують бездоганний капучино або латте. Щоб пінка на каві була стійкою, а молоко набуло приємної солодкості, бариста стежить за обсягом наповнення ємності і контролює температуру нагрівання пітчера руками. Для цього сталь глечика повинна швидко проводити тепло, бути тонкою і надійною.
- Сметанники мало чим відрізняються від молочників, хіба що розміром. Обсяг сметанника рідко досягає 100 мілілітрів. До того ж, на таку ємність не роблять кришок, тому що сметанник - елемент святкової або формальної сервіровки, для зберігання продуктів такий посуд не призначений. Кришка на ньому буде тільки заважати.
Різноманітність матеріалів, з яких виробляють молочники, дозволить підібрати підходящий варіант для вашої кухні:
- фарфор;
- фаянс;
- скло;
- нержавіюча сталь;
- срібло.
Як вибрати глечик для молока?
Для початку визначтеся, в яких цілях ви збираєтеся використовувати цей посуд. Молочник для святкової сервіровки - в першу чергу елемент декору, так що така посудина покликана радувати око і гармоніювати з рештою сервізу. Для такого підійде фарфоровий або скляний аксесуар.
Для домашніх посиденьок за кавою або чаєм підійде фаянс або нержавіюча сталь, тому що ці матеріали довговічні. Нержавіюча сталь, до того ж, не б'ється. Такі судини продаються з декором, який розцвітить сірі будні і порадує око.
Для парового збивання молока призначені пітчери, тобто молочники для кави циліндричної, звуженою догори форми з невеликим носиком. Такі посудини оснащають мірною шкалою об’єму, градусником і іншими атрибутами для професійного приготування кави.
Ціни на Молочники
Товар | Ціна |
Набір цукорниця і молочник Wilmax 880112-JV | 454.00 грн |
Молочник Bohemia Diamond 30400-14100 120 мл | 222.00 грн |
Молочник Wilmax 995005 200 мл | 143.00 грн |
Молочник скляний Olens Карл DG1038 340 мл | 168.00 грн |
Молочник Wilmax 995002 50 мл | 32.00 грн |