
До недавнього часу кухонні щипці для м'яса та інших продуктів використовувалися в ресторанах і великих магазинах, де їх використовували для демонстрації та перевертання продукції. Сьогодні вони міцно влаштувалися на кухнях багатьох господинь, завдяки своїй практичності і універсальності.
Функціонал і відмінності
Незважаючи на свою зовнішню схожість, щипці кухонні мають деякі відмінності, наприклад:
- За матеріалом виготовлення. Це може бути нержавіючий метал, алюміній, дерево або пластик. Металеві вироби часто оснащуються захопленнями з пластика або силікону.
- За конструкцією. Проста (у вигляді зігнутої металевої або пластикової смуги) або на пружині.
- За формою робочої частини. З різними типами захоплень і фіксаторів.
- За розмірами. Залежать від функцій і характеру використання.
Матеріали і їх особливості
Кухонні щипці для перевертання продуктів при приготуванні їжі виготовляються з матеріалів з різними властивостями і характеристиками. Їх потрібно враховувати при покупці виробів для певних умов експлуатації.
Із дерева
Безпечні для здоров'я, але не підходять для смаження і термічної обробки. Їх краще використовувати для сухих, нежирних виробів і напівфабрикатів, наприклад, випічки.
З металу
Добре витримують нагрівання і не бояться розпечених жирів і масла. Вироби з нержавіючої сталі стійкі до корозії, зберігають свій зовнішній вигляд протягом усього періоду служби. Найбільш «просунуті» моделі забезпечені додатковими функціями, наприклад, вбудованим ліхтариком для використання в темряві. Але металеві щипці не підходять для роботи з антипригарним покриттям.
Із синтетичних матеріалів
Це може бути спеціальний термостійкий матеріал або звичайний харчовий пластик, яким можна брати і перевертати холодні продукти. Для гарячих продуктів призначені щипці з нейлону, що витримують термічний вплив.
Силікон для виробництва кухонних щипців не застосовується через недостатню твердість. Але, з нього виготовляють захисні кожухи на їх робочі частини. Переваги силікону: він легко миється, не вбирає сторонні запахи, не пліснявіє і добре переносить нагрівання.
Різновиди і їх характеристики
Найзручнішим робочим інструментом можна назвати універсальні щипці для перевертання їжі в процесі її обсмаження, запікання або гасіння з двома насадками-лопатками, одна з яких має прорізи для стікання жиру.
Також в кулінарії використовуються:
- щипці для пасти;
- для яєць;
- для гриля;
- для салату;
- для сервіровки;
- для кондитерських виробів;
- для льоду;
- для різаного хліба;
- для кускового цукру і т.д.
Підбираючи кухонні щипці, важливо звернути увагу на якість матеріалу, з якого вони виготовлені. Чим він товще - тим міцніше виріб. При покупці бажано перевірити виріб на вигин. Якісний метал не зігнеться при невеликому зусиллі. Універсальні щипці повинні підходити вам за розміром, формою і призначенням. У цьому випадку вони прослужать довго.