Овочечистки – функціональний кухонний інструмент, за допомогою якого обробка та нарізування овочів відбувається швидко та максимально зручно. Компактні розміри та ергономічна конструкція виробу дозволяють очищати продукт у великій кількості без найменшого дискомфорту та ризику поранити руки.
Повноцінне харчування неможливо уявити без щоденного раціону овочів. Вони багаті вітамінами, мінералами, необхідними нашому організму, а також корисною клітковиною для правильної роботи кишечника.
Щоб підготувати овочі для вживання, їх слід вимити, очистити, ще раз прополоскати під струменем води і потім різати, кришити, терти і т.д. Для більшості коренеплідних овочів і деяких фруктів необхідністю є їх очищення від шкірки.
Зрозуміло, що промислові електричні картоплечистки дорогі, але зате вони є найкращими в цій справі. Автоматична картофелечистка, а вірніше багатофункціональна овощечистка з електроприводним пристроєм - це дійсно надійний прилад. Він укомплектований великою кількістю насадок, леза виготовлені з міцної нержавіючої сталі, які практично ніколи не затупляються. Крім того, скляний резервуар електроовочерізки не дряпається і не забарвлюється соком кольорових овочів і фруктів.
У вас маленька сім'я і ви вирішили обзавестися простим інструментом для очищення овочів, фруктів? У такому випадку для щоденного користування на кухні відмінно підійде овочечистка ручна. Купити цей спеціальний ніж - це значить економно, набагато швидше здійснювати очищення картоплі, моркви та інших твердих овочів, фруктів. Але, якщо ви вирішили ще й стругати тонкі пластинки авокадо, сиру, замороженого масла, а також нарізати шоколад для прикраси десерту, то вам корисно буде знати, що овочерізки бувають різних видів.
Якого виду купити овочечистку?
- Найпоширенішим видом є звичайна, ручна овощечистка для твердої шкірки (картопля, морква, кабачки, огірки і т.д.). Цей прилад має горизонтальний напрямок ножів, недорогий, легкий в експлуатації і не вимагає ніяких додаткових зусиль по догляду.
- Y - образна овочечистка вертикальна не менш популярна за овочечистку - ніж. Її фіксовані або плаваючі керамічні леза підійдуть для нарізки тонких пластинок ківі, авокадо, помідорів. Сталевий ніж призначений для зняття шкірки з твердих довгастих овочів, фруктів.
- Слайсер (піллер), хіт продажів - найпростіша, універсальна овочечистка, одночасно є і овочерізки. Піллер продається з лезами, які не тільки тонко зрізують шкірку з твердих овочів але і акуратно, різноманітно нарізають м'які фрукти та овочі.
Особливості та переваги
- Матеріал виготовлення лез.
а.) Керамічні ножі досить тендітні, з одностороннім заточуванням (лівшам не підходять). Перевагою є те, що кераміка не вступає в окисну реакцію з лужними овочами.
б.) Металеві ножі гострі, довговічні, але за зовнішнім виглядом поступаються керамічним лезах. - Матеріал виготовлення рукоятки.
а.) Пластикова ручка зручна, але не міцна. Якщо купити овочечистку ручну з яскравою пластиковою ручкою, то вона завжди буде на увазі.
б.) Металева рукоятка прослужить довго, але вона важка, під час роботи рука втомлюється. - Розташування ножів.
а.) Овочечистки, які мають горизонтальні леза, універсальні, підходять для очищення всіх видів овочів, фруктів, а також для інших цілей.
б.) Вертикальні леза краще впораються з овочами довгастої форми і не дуже твердої консистенції. - Фіксація лез.
Плаваючі леза (гладкі або фігурні з зубчиками) завжди будуть кращі за фіксовані. Вони якісніше будуть очищувати, бо плавно обходять контури, форми овочів, фруктів.
Овочечистка - як користуватися?
Не складає великих труднощів навчитися користуватися ручною овочечисткою будь-якого виду. Принцип роботи у всіх один і той же. Тримаючи однією рукою овоч, фрукт, легким рухом, акуратно іншою рукою натискаємо на лезо.
Якісна овочечистка доступна за ціною будь-якому українському покупцеві, купити її можна в магазинних секціях кухонного інвентарю, а також в інтернет - магазинах.