Сімейні збори за чашкою чаю або прийом гостей, влітку або взимку - без чайника для чаю не вийде влаштувати гідне чаювання. Хоча культура чайної церемонії з усіма традиційними атрибутами поступово відходить на другий план, поступаючись заварюванню чаю відразу в чашці, практичність заварника не можна недооцінювати.
Чому все ще варто користуватися заварювальним чайником?
- Приготування чаю хоч і займе на п'ять-десять хвилин більше часу, але заощадить час на прибирання. Причому не має значення, п'єте ви чай в компанії, сім'ї або наодинці з собою. Заварник для чаю дозволить не виймати використану заварку з кожної чашки, і чим більше людей брало участь в чаюванні, тим більш помітна ця перевага. Якщо ж ви п'єте чай на самоті, в чайнику вийде приготувати відразу кілька порцій напою на пару чаювань вперед.
- Заварники привабливо і декоративно виглядають. Крім користі в господарстві, чайнички радують око власника і покращують настрій своїм зовнішнім виглядом. Приємно перебувати в оточенні симпатичних речей, а різноманітність дизайнерських рішень для чайного посуду дозволить підібрати аксесуар для чаювання до душі.
- Навіть дорогий і якісний чай рідкісних сортів не розкриває свій смаковий букет, якщо неправильно його заварити. Чайники - винахід давній і перевірений, що міцно утвердився серед інших атрибутів чайної церемонії. Адже не дарма заварники досі в ходу у багатьох країнах світу, чай в спеціальному посуді виходить більш смачним.
Що варто знати при виборі заварника?
Зверніть увагу на матеріал вашого майбутнього заварника. Серед полиць магазинів губляться навіть досвідчені покупці, так що ознайомтесь з короткими характеристиками поширених матеріалів для виготовлення чайників і популярними видами.
Чайники виготовляють з:
- кераміки, глини, порцеляни;
- скло;
- металу.
Кожен з цих матеріалів має особливості, які вплинуть на смак готового напою. Класичними вважаються чайники для чаю з кераміки, глини або порцеляни. Такий чайний посуд довше підтримує температуру всередині, і чайний лист встигає розкритися і віддати весь смак і аромат. Недолік таких чайників - крихкість. На кераміці, порцеляні й глині після першого падіння утворюються відколи, або чайник б'ється і псується безповоротно.
Глиняні чайники збирають в порах матеріалу чайний камінь. Це означає, що з часом він потемніє, але смак напою стане багатшим. Порцелянові та керамічні чайники покриті глазур'ю, там що такі заварники для чаю прості в догляді. Фарфор нехай і дорожче глини і кераміки, але щільніший за текстурою і значно міцніший.
Скляні заварники для чаю дозволять контролювати ступінь заварки напою через прозорі стінки. Мінус такого чайного посуду в слабкій теплоізоляції. Через те, що скло остигає швидше, смак чаю виходить не таким повним і багатим.
Металеві чайники підійдуть для літнього сезону, чаювань на дачі, приготування холодного чаю. Метал нагрівається і остигає швидко, і смак в ньому поступається напою з глиняного або скляного посуду, але чайник для чаю, виготовлений з металу, не розіб'ється. Поставтеся до вибору металевого заварника відповідально, адже неякісний метал буде окислюватися і зіпсує чай. Вибирайте чайники з харчової нержавіючої сталі, яка невибаглива в догляді і не вступає в реакції з вмістом.