На сучасній кухні є предмети, що використовуються з глибокої давнини. Наприклад, дерев'яна ступка для спецій, що використовується для приготування сумішей спецій.
Конструкція і матеріали виготовлення
Дерев'яні ступки виконуються у вигляді склянки з потовщеним дном і використовуються для штовхання круп, насіння і інших сухих продуктів. Наприклад, в Японії їх використовують для дроблення рису і отримання з нього рисової муки і крохмалю.
Для виробництва ступок використовується деревина з високою міцністю, наприклад:
- самшит;
- кизил;
- дуб;
- канадський клен та ін.
Деякі моделі, виготовлені за технологією поздовжніх зрізів з товстим дном, по своїй міцності не поступаються виробам з металу.
Затребувані в сучасній кулінарії цільні вироби, виточені з твердих порід дерева, призначені для перетирання горіхів, насіння і трав.
Особливості використання
Дерев'яна поверхня має пористу структуру, через що згодом ступка приходить в непридатність. Крім того, дерев'яна поверхня вбирає і зберігає аромат приправ, тому при подальшому використанні ці запахи можуть змішуватися і перебивати один одного. Це потрібно враховувати при перетирання продуктів, які сильно пахнуть.
Як використовувати і доглядати
У продажу є вироби різних розмірів: мініатюрні, розміром з долоню і великі, обсягами з велику салатницю. Тому при їх виборі варто враховувати кількість продуктів, які ви плануєте перетирати. Ступка з товкачем дерев'яна - відмінний вибір для приготування суміші прянощів на одне блюдо.
Для приготування пряної суміші необхідно:
- Заповнити чашу ємності приблизно на 1/3.
- Притримуючи чашу ступки однією рукою, другою виконують обертальні рухи товкачем.
- Продовжують процедуру до досягнення оптимального ступеня помелу.
Після приготування сухої приправи, ступку протирають чистою тканиною. Позбутися від запаху спецій на дереві можна за допомогою рису, подрібнюючи його в чаші до зникнення аромату.