Кожен алкогольний напій має свою культуру вживання і, звичайно, правила подачі. У цій статті спробуємо розібратися з основами подачі солодких і гірких, густих і рідких лікерів.
Спочатку кілька фактів про поєднання їжі і лікеру. Солодкі лікери слід пити на десерт, після основних страв, а перед їжею, на аперитив, можна подати гіркі види лікерів. Але і гіркі, і солодкі лікери можна пити як в чистому, так і в розведеному вигляді, їх можна змішувати з віскі, бренді, коньяком і іншими міцними напоями, а також вводити до складу коктейлів.
Цінителям оригінального смаку найбільш подобається вживання лікерів в чистому вигляді. Ось саме для такого вживання лікеру і знадобляться крихітні чарки 20 мл.
Правила використання лікерних чарок
Лікерна чарка дуже нагадує креманку. Схожа форма чаші, така ж як і у ємностей для солодких десертів, може бути скляною або з кришталю. Чарки обох видів мають тонку довгу ніжку і товстішу основу.
Тримати в руках такі чарки слід ближче до основи. Пити лікер з маленької чарки не слід залпом, його потрібно потягувати, ніби цідити між зубами.
Гіркі лікери подають до кави, чаю, а солодкі до фруктів.
Скло або кришталь?
Скло та кришталь
Перед тим, як налити лікер в найтонші скляні чарки, його потрібно трохи охолодити. Тільки так ви зможете отримати неперевершені відчуття приємного післясмаку.
Але тут слід акцентувати увагу на тому, що ні в якому разі не можна сильно охолоджувати лікер, запітніла скляна лікерна чарка не припустима.
Звичайний кришталь, що містить свинець, не є небезпечним. Але залишати в кришталевих келихах лікер до ранкової кави все таки не слід.
Кришталеві гладкі лікерні чарки можна мити в посудомийній машині, а мереживні пористі вручну з нейтральним миючим засобом.
Сумніваєтеся у виборі лікарнях чарок?
Скло та кришталь ніяк не впливають на смак, аромат лікеру. Хіба, що гіркі лікери в універсальних товстостінних прозорих келихах зі скла набагато краще виглядатимуть на кавовому столику з витонченими порцеляновими чашечками.
Солодкі лікери, налиті в блискучі кришталеві чарки (інкрустовані золотом або кольоровим склом), подані на кришталевому підносі з такою ж кришталевою вазою з фруктами - найкращий спосіб проявити витонченість сервіровки святкового столу.